Over ons

historie

Ons bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar!

Boven onze monumentale wijnopslag uit de 18e eeuw hebben we in mei 2020 diverse oude formulieren en facturen gevonden. Ook diverse prachtige zeer oude neonverlichtingen, welke we in onze slijterij & wijnhandel in Noordwijk een mooie plaats hebben gegeven. De eerste en oudste aangetroffen factuur was van 9 januari 1916, gericht aan K. Toonen, zijnde "bierhandelaar".  Margreet Rodenburg (kleindochter van de oprichter) heeft bevestigd dat er op het eerst bekende logo van Firma K. Toonen "anno 1916" staat. Karel Toonen heeft zijn bedrijf dus zo goed als zeker op 1 januari 1916 opgericht. We hebben deze factuur in laten lijsten en een mooie plaats in ons bedrijf gegeven.

In de Kamer van Koophandel komen we nog een datum van december 1918 met oprichter Karel Toonen tegen, geboren op 23 maart 1891. Hij is op 28 april 1917 getrouwd met Margaretha Grada Lagerweij, geboren op 8 april 1891. Met de oorspronkelijke naam “Firma K. Toonen”, gevestigd aan de Hoofdstraat 84 te Noordwijk, inmiddels handelend in “alkoholvrije, zwak- en sterk alkoholhoudende dranken”.

Op 7 juni 1940 is Karel Toonen vroegtijdig, op 49-jarige leeftijd, komen te overlijden en heeft zijn vrouw Margaretha het bedrijf voortgezet. Voor die tijd natuurlijk zeer vooruitstrevend.

In de decennia erna is het bedrijf in handen gebleven van de familie Toonen. De slijterij van Toonen was gevestigd aan de Hoofdstraat 84 in Noordwijk. Kleindochter Margeet heeft in 1993 deze slijterij nog met haar moeder gerund. Op de locatie waar nu onze huidige Drinxx Slijterij & Wijnhandel aan de Maarten Kruytstraat is gevestigd, stond eerst de opslagloods van de drankenhandel van Toonen.

Op 29 maart 1993 is het slijterijbedrijf en een deel van de drankenhandel van de op dat moment genoemde “Toonen Noordwijk Dranken B.V.” overgenomen door Cees van Leeuwen. Het andere deel van de drankenhandel werd op 1 maart 1993 overgenomen door Heineken. De naam van Toonen werd gewijzigd in “Drinkland”. De prioriteit lag bij de slijterij, welke in 1993 nog aan de Hoofdstraat lag, en er volgde meer Drinkland locaties. In 1994 is de slijterij in Noordwijk verhuisd naar de huidige locatie.

Op 1 januari 2017 is het bedrijf overgenomen door Harry Wijdeveld en voortgezet met een nieuw logo onder de nieuwe naam "Drinxx Groothandel" en "Drinxx Slijterij & Wijnhandel" te Noordwijk, Den Haag en Voorhout. Er is met name in 2017 en 2018 veel geïnvesteerd in de groothandel o.a. back-office + ICT, administratie, vrachtwagens en personeel. In de 3 slijterijen is er een nieuw ICT- en kassasysteem gekomen en is de inrichting intern en extern van de 3 locaties aangepast. Tevens is er veel aandacht besteed aan het kwalitatieve en onderscheidende aspect van het assortiment dranken.  
In juni 2020 is er een nieuwe website geïntroduceerd en in juli 2021 een Drinxx webshop. Ook is Drinxx constant bezig met duurzaamheid en richt zich op lokale en maatschappelijke betrokkenheid. Zo rijden 4 vrachtwagens met Euro 6 en is alle verlichting in alle locaties voorzien van LED verlichting. Begin 2022 heeft zich dat geuit in het ontvangen van het "Goed Hart Keurmerk".

Drinxx Groothandel is de laatste jaren erg hard in de horeca gegroeid en heeft zijn werkgebied uitgebreid naar regio Bollenstreek – onder Amsterdam richting ’t Gooi – rondom Amersfoort + Utrecht richting Den Haag.

Zowel Drinxx Groothandel als Drinxx Slijterij & Wijnhandel zijn klaar voor de toekomst!