Over ons

historie

Ons bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar!

Boven onze monumentale wijnloods ("Admiraal loods"), gevestigd in een pand uit de 18e eeuw, hebben we in mei 2020 diverse oude formulieren en facturen gevonden. De oudst aangetroffen factuur was van 9 januari 1916, gericht aan K. Toonen, zijnde "bierhandelaar". Margreet Rodenburg (achterkleindochter van de oprichter) heeft bevestigd dat het logo van Firma K. Toonen "anno 1916" in de familie bekend is en klopt. Karel Toonen heeft zijn drankengroothandel dus zo goed als zeker op 1 januari 1916 opgericht en was toen gevestigd in de huidige wijnloods. Op deze factuur staat "huur voor bottelarij" ofwel het inhuren van een afvulmachine. Dat zal dus voor het afvullen van frisdrank zijn geweest. In de eerste periode verkocht de drankengroothandel ook Heineken en Oranjeboom fusten voor levering aan horecabedrijven. In de decennia erna is K.Toonen alleen Heineken agent geweest. Wij hebben voornoemde factuur in laten lijsten en een mooie plaats in ons bedrijf gegeven.

In de Kamer van Koophandel komen we een datum van december 1918 met oprichter Karel Toonen tegen, geboren op 23 maart 1891. Hij is op 28 april 1917 getrouwd met Margaretha Grada Lagerweij, geboren op 8 april 1891. Met de oorspronkelijke naam “Firma K. Toonen”, gevestigd aan de Hoofdstraat 84 te Noordwijk, inmiddels handelend in “alkoholvrije, zwak- en sterk alkoholhoudende dranken”. Karel heeft in 1918 zijn drankenassortiment dus uitgebreid en is naast zijn eigen exploitatie van een slijterij op dat moment een complete drankengroothandel voor levering aan de horeca. De in- en uitgang van en naar de drankengroothandel was naast de slijterij gelegen en daarachter lagen de Admiraal en "oude" loods naast elkaar.

Op 7 juni 1940 is Karel Toonen vroegtijdig, op 49-jarige leeftijd, komen te overlijden en heeft zijn vrouw Margaretha het bedrijf voortgezet. Voor die tijd natuurlijk zeer vooruitstrevend. In de decennia erna zijn beide bedrijven (drankengroothandel en slijterij) in handen gebleven van de familie Toonen.

In 1981/1982 is er door de groei van het bedrijf een uitbreiding gedaan door een nieuwe loods te bouwen, met de in- en uitgang aan de huidige locatie van Maarten Kruytstraat 24 te Noordwijk. De bestaande gebouwen op die locatie zijn hierbij verwijderd. De Admiraal loods en oude loods erachter bleven wel in gebruik.  
Deze uitbreiding was nodig omdat de omzet in de horeca door het agentschap van Heineken groeide, omdat er steeds meer aan café's, restaurant enz. beleverd werd. Nu had de drankenhandel "Toonen Noordwijk Dranken B.V." voor de horeca de beschikking over drie gebouwen; de "nieuwe loods", de "Admiraal loods" en de "oude loods". 

In 1992/1993 is de in 1881/1982 nieuw gebouwde loods weer verwijderd en zijn er twee bedrijfsruimtes en een appartementencomplex verrezen. De "Admiraal loods" en de "oude loods" erachter bleven bestaan. Een deel van het bedrijf Toonen is in samenwerking met Heineken in september 1993 samengegaan met Lafeber en Pluimgraaf in Katwijk en verder gegaan tot het bedrijf Toonen-Lafeber in 't Heen in Katwijk. 

Op 29 maart 1993 is de slijterij en een deel van de drankenhandel overgenomen door Cees van Leeuwen. De naam Toonen werd gewijzigd in “Drinkland”. In 1994 is de slijterij verhuisd van de Hoofdstraat 84 naar de Maarten Kruytstraat 24 te Noordwijk. Ter afronding van dit proces is er in 1995 door de gemeente, naast de bestaande vergunning voor de drankengroothandel, een vergunning voor de nieuwe slijterij afgegeven. De voormalige slijterij aan de Hoofdstraat is detailhandel geworden. 

Op 1 januari 2017 zijn deze beide exploitatievormen (drankengroothandel en slijterij) overgenomen door Harry Wijdeveld en voortgezet met een nieuw logo onder de nieuwe naam "Drinxx Groothandel" in Noordwijk en "Drinxx Slijterij & Wijnhandel" met locaties in Noordwijk en ook in Den Haag en Voorhout.
Er is met name in 2017 en 2018 veel geïnvesteerd in de groothandel o.a. back-office + ICT, administratie, vrachtwagens en personeel.
In de 3 slijterijen is er een nieuw ICT- en kassasysteem gekomen en is de inrichting intern en extern van de 3 locaties aangepast. Tevens is er veel aandacht besteed aan het kwalitatieve en onderscheidende aspecten van het assortiment dranken voor de slijterijen. 
In juni 2020 is er een nieuwe website geïntroduceerd en in juli 2021 een Drinxx webshop.
In 2023 is de IT aangepast met nieuwe Microsoft rapportages, de nieuwste firewall en veiligheidssystemen en een nieuwe kassaregister.

Drinxx is constant bezig met duurzaamheid en richt zich op lokale en maatschappelijke betrokkenheid. Zo rijden we bijvoorbeeld met 4 vrachtwagens Euro 6 en is alle verlichting in alle locaties voorzien van LED verlichting. 

Drinxx Groothandel is vooral na 2017 erg hard in de horeca gegroeid en heeft zijn werkgebied uitgebreid naar regio Bollenstreek – onder Amsterdam richting ’t Gooi – rondom Utrecht en weer richting Den Haag.

Zowel Drinxx Groothandel als Drinxx Slijterij & Wijnhandel zijn klaar voor de toekomst!